Afbeelding

Vogelwerkgroep IVN wandelt in 1000-soortengebied

Algemeen 175 keer gelezen

HEEZE-LEENDE - In 2020 vierde IVN Heeze-Leende haar 50-jarig jubileum. Zij heeft dat gedaan met het in kaart brengen van de flora en fauna in het beekdal van de Kleine Dommel in Heeze. De doelstelling was om minimaal 1000 soorten te vinden.

Uiteindelijk werden bijna 2500 soorten waargenomen, waaronder 115 vogelsoorten. Het leek de vogelwerkgroep van IVN Heeze-Leende een leuk idee om een paar jaar later nog eens te kijken hoe het er nu voorstaat. Zij nodigt belangstellenden daarom uit om mee te gaan op zaterdag 11 mei. Ze vertrekken om 8.00 uur vanaf de Plaetse in Heeze. Een verrekijker en waterdichte schoenen zijn gewenst.
Tijdens het 1000-soortenjaar werden 12 vogelsoorten geïnventariseerd die niet eerder hier waren gezien en verschillende zeldzame en zeer zeldzame soorten.

Zwarte ooievaar

De vraag is of ze bijvoorbeeld de Kleine Vliegenvanger of de Visarend weer te zien krijgen. Of misschien de Zwarte Ooievaar die toen te gast was? Bosrietzangers zullen ze zeker wel horen. De Waterspreeuw was voor het laatst in 1989 gesignaleerd en daarna in 2020. Maar dat betekent niet dat ze hem ook nu weer te zien krijgen. Het is geen gebied waar deze zich zal vestigen.
Als je niet speciaal voor de vogels komt dan is er genoeg te beleven in dit kleinschalige beekdallandschap met zijn rijke variatie aan planten, dieren en andere levensvormen. Vooraf aanmelden is fijn, maar niet noodzakelijk. Aanmelden kan via email spotvogel@ivnheezeleende.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant